ΓΕΛ ΟΙΧΑΛΙΑΣ: Job shadowing στην Ισπανία

Το διεθνές άνοιγμα του σχολείου μας και η κινητοποίηση για υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού του. Τα τελευταία χρόνια είναι διαρκής η προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των διδακτικών πρακτικών αλλά και των διαδικασιών που διέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία του.Φέτος, το  ΓΕΛ Οιχαλίας  στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος  Erasmus+/Δράση ΚΑ1-Μαθησιακή Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης υλοποίησε δραστηριότητα επιτόπιας παρακολούθησης/παρατήρησης εργασίας (job shadowing) με τίτλο «Στη ?σκιά? των Ισπανών συναδέλφων μας».

17430570_10154479367005922_1009143923_o

Στην επιμορφωτική  δραστηριότητα συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας διαφόρων  ειδικοτήτων  (Αλεξίου Ελένη ΠΕ06, Κυρίτσης Γεώργιος ΠΕ19, Λυγούρα Ανδρομάχη ΠΕ02, Μήτσιος Ηλίας ΠΕ11) που ταξίδεψαν γι? αυτό το λόγο στην Ισπανία.Η επιλογή του συγκεκριμένου σχεδίου αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου  εγκεκριμένου προγράμματος ERASMUS + KA1  (CLIL IN DUBLIN/σειρά σεμιναρίων) περνώντας  έτσι από τη θεωρία στη πράξη μέσω της  επιτόπιας παρακολούθησης  της συγκεκριμένης μεθόδου σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Γιατί στην Ισπανία;

 Η επιτόπια παρακολούθηση  της νέας προσέγγισης  CLIL (στην οποία ήδη οι εκπαιδευτικοί είχαν καταρτιστεί θεωρητικά) και νέων εργαλείων διδασκαλίας πραγματοποιήθηκε  σε ένα  σχολείο που ήδη την εφαρμόζει και  έχει θέσει στόχο  να γίνει  πολυγλωσσικό. Η δραστηριότητα επιμόρφωσης  διεξήχθη στην πόλη TorrentValencia της Ισπανίας  και συγκεκριμένα στο χώρο του σχολείουColegio Nuestra Se?ora de MonteSi?nκαι διήρκεσε 5 ημέρες από 20/4-24/4/2017.

Τον  19o  αιώνα  κάποιοι καθολικοί ιερείς ήρθαν να ζήσουν στο  Torrent και σύντομα  η μονή άνοιξε τις πόρτες της  για ένα μικρό σχολείο, όπου τα παιδιά διδάσκονταν  τα πρώτα τους γράμματα. Αυτή λέγεται ότι είναι η προέλευση του σχολείου  που σήμερα είναι γνωστό  ως Nuestra Se?ora de Monte-Si?n. Είναι ένα σχολείο σε μια πόλη που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλένθια και έχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Υπάρχουν   πάνω από 80.000 κάτοικοι   και πολλοί από αυτούς είναι αλλοδαποί (12%).Το σχολείο έχει  1300 μαθητές σε  Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο  και διαφοροποιείται  με βάση τον πληθυσμό (ομιλητές  της διαλέκτου της Βαλένθια, ισπανόφωνους, και ένα μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών  (5%)).

Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν  με την διευθύντρια και τους διδάσκοντες του σχολείου, περιηγήθηκαν στο χώρο ,  παρακολούθησαν τη λειτουργία του σχολείου,  ενημερώθηκαν  για τον εσωτερικό κανονισμό και το πρόγραμμα σπουδών γενικότερα αλλά και στα μαθήματα των ειδικοτήτων τους (παρακολούθηση διδασκαλιών σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα: παρακολούθηση Μαθηματικών  Λυκείου με τη μέθοδο CLIL/ Παρακολούθηση  στα Αγγλικά μαθήματος  Παγκόσμιας Λογοτεχνίας   με τη μέθοδο της  Συνεργατικής Μάθησης/Παρακολούθηση μαθήματος Τεχνολογίας  Πληροφοριών και Επικοινωνίας  Λυκείου με τη μέθοδο CLIL).Επίσης, τους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συγκρίνουν  τα εκπαιδευτικά συστήματα Ελλάδας και Ισπανίας, συζήτησαν τρόπους επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τις δράσεις τους πάνω στην εξάλειψη του φαινομένου της σχολικής βίας.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουντην ιστορία, τον αθλητισμό, τα σύμβολα, την τέχνη, την κοινωνία της Βαλένθιας.O Μάρτιος είναι μήνας ξεχωριστός για τους κατοίκους της Βαλένθιας. Είναι ο μήνας που όλη η πόλη ζει στους ρυθμούς των ?Φάγιας?(Las Fallas)ανοιξιάτικο φεστιβάλ που γιορτάζεται όλο το Μάρτιο, με την κορύφωση της φιέστας (γιορτής) στις 15 ? 20 Μαρτίου την Ημέρα του Αγίου Ιωσήφ (προστάτη της Βαλένθια.)Αυτές τις  μέρες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες βρίσκονται μέρα νύχτα στους δρόμους. Σε κάθε γειτονιά είναι στημένες μουσικές σκηνές και ο κόσμος δεν σταματά να διασκεδάζει.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης, ξενάγηση στην πόλη της Βαλένθια με ποδήλατο κατά μήκος του ποταμού Turia διασχίζοντας  ένα πανέμορφο πάρκο, επίσκεψη στο  Βιολογικό  Πάρκο, τυπικό ισπανικό γεύμα paella (παέγια), επίσκεψη στο “museo de bellas artes“(με πίνακες του Ελ Γκρέκο, του Γκόγια, Βελάθκεθ και Ριμπέρα),επίσκεψη στο φουτουριστικό κτιριακό συγκρότημα-εισαγωγή στη μνημειακή αρχιτεκτονική του μέλλοντος Ciudad de las Artes y Ciencias (πόλη των Τεχνών και των Επιστημών) του Σαντιάγο Καλατράβα.

Πίστη μας είναι ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θα αποτελέσουν πηγή προβληματισμού και θα συμβάλλουν στην αλλαγή της στάσης μας στη διδασκαλία. Δραστηριότητες αυτού του τύπου συνεισφέρουν στη διεύρυνση της αντίληψης για την εκπαίδευση και εξασφαλίζουν την ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης οδηγώντας στη δημιουργία δυναμικών περιβαλλόντων μάθησης, ικανών να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των μαθητών μας.