Ενημέρωση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού


Την Τετάρτη 19/3/2025, οι μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Οιχαλίας ενημερώθηκαν σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού από τον κ. Δημήτριο Μελανό, Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου Φαρκαδόνας.
Ο κ. Μελανός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πετυχαίνουν τους στόχους τους:
Κατανοώ τους κανόνες, σταματώ τις δικαιολογίες, ξεβολεύομαι, αναγνωρίζω τα προβλήματα, θέτω ένα σύστημα και αυτοπειθαρχώ, εστιάζω, πολεμώ την αναβλητικότητα, ορίζω τα σημαντικά, επιμένω στην επανάληψη (ανεκτίμητη αξία) και τέλος, δεν διαπραγματεύομαι με τον εαυτό μου. Τόνισε τη δύναμη της θέλησης στην επίτευξη των στόχων.
Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα: «Μπορώ στα 17 μου να επιλέξω επάγγελμα;» Υπογράμμισε ότι οι καριέρες πλέον δεν είναι γραμμικές, καθώς σύμφωνα με έρευνες ο μέσος άνθρωπος αλλάζει 5-7 επαγγέλματα στη ζωή του. Το πτυχίο έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεθεί από το επάγγελμα· επομένως, επιλέγω σπουδές και όχι επάγγελμα. Μάλιστα, το 50% των ανθρώπων εργάζονται σε επαγγέλματα διαφορετικά από αυτά που σπούδασαν.
Πώς επιλέγω σπουδές;
Η επιλογή σπουδών βασίζεται σε διάφορους παράγοντες: τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις, οι επιδόσεις και η θέληση, η αγορά εργασίας και οι προοπτικές των επαγγελμάτων, τα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα, καθώς και συγκυρίες ή τυχαίοι παράγοντες και ευκαιρίες.
Έγινε επίσης αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και στις ριζικές αλλαγές που φέρνει στον επαγγελματικό τομέα. Πολλά επαγγέλματα θα καταργηθούν και νέα θα δημιουργηθούν, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για δια βίου μάθηση και διεπιστημονικότητα, με συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινότητα.
Ο κ. Μελανός παρουσίασε αναλυτικά τα επιστημονικά πεδία, τις σχολές ανά πεδίο, την ομαδοποίηση των τμημάτων, καθώς και τα κοινά τμήματα μεταξύ πεδίων. Αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, τα ειδικά μαθήματα, ο υπολογισμός των μορίων, καθώς και η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Επεσήμανε ότι οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και τα μόρια των υποψηφίων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εξής σημαντικά σημεία κατά την επιλογή σπουδών: αντιστοιχίες μετεγγραφών, επαγγελματικά δικαιώματα, προγράμματα σπουδών, πρακτική άσκηση, κατευθύνσεις ανά τμήμα, δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές.
Παρουσίασε επίσης τη δυνατότητα συμπλήρωσης μηχανογραφικού με το 10%, χωρίς νέες εξετάσεις, καθώς και την ύπαρξη «σχολών-διαμαντιών» με χαμηλές βάσεις εισαγωγής, αλλά υψηλή εξειδίκευση και ζήτηση στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε πως το κριτήριο επιλογής δεν πρέπει να είναι η πόλη, αλλά η σχολή που μας ενδιαφέρει πραγματικά.
Ακολούθως, έγινε αναφορά στο παράλληλο μηχανογραφικό, τις ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτατης Επαγγελματικής Κατάρτισης), τον τρόπο φοίτησης, την πρακτική άσκηση, την πιστοποίηση και τη δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων.
Τέλος, παρουσιάστηκε η επιλογή σπουδών στην Κύπρο, στα δύο δημόσια Πανεπιστήμια, μέσω συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας που υλοποιεί η Γ΄ τάξη του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δημήτριο Μελανό και τον Δήμο Φαρκαδόνας για την πολύτιμη ενημέρωση, η οποία έλυσε πολλές απορίες των μαθητών και μαθητριών μας.