
Την Τετάρτη 18/12/2024 στο ΓΕΛ Οιχαλίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με θέμα «Διαχείριση του άγχους και της διατροφής κατά την περίοδο των εξετάσεων και το επάγγελμα του διατροφολόγου – διαιτολόγου » από την κ. Ιωάννα – Παναγιώτα Καλαφάτη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η κ. Καλαφάτη τόνισε την αξία της ισορροπημένης διατροφής και το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Επισήμανε την σπουδαιότητα των Ω-3 λιπαρών, των βιταμινών συμπλέγματος Β, καθώς και του σιδήρου, τα οποία συμβάλλουν στην ικανότητα συγκέντρωσης, στην λειτουργία της μνήμης και στην επίλυση των προβλημάτων. Αντίθετα , η κακή ποιότητα διατροφής επηρεάζει αρνητικά την διάθεση, τη συναισθηματική κατάσταση και την συμπεριφορά του ατόμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του άγχους και της ευερεθιστότητας. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόσληψη ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων.
Έμφαση δόθηκε στην αξία του πρωινού και της τήρησης των πέντε γευμάτων, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Η ισορροπημένη διατροφή δεν απαιτεί τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Στη συνέχεια, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής , η οποία όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, μακροπρόθεσμα είναι η πιο ευεργετική για την υγεία. Παράλληλα, την επίδοση στις εξετάσεις επηρεάζουν συνεργικά ο ύπνος, και η φυσική δραστηριότητα. Βασικές συστάσεις δόθηκαν από την κ. Καλαφάτη για την περίοδο των εξετάσεων.
Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου, τις σπουδές και τις επαγγελματικές προοπτικές και διεξόδους.
Ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα την κ. Καλαφάτη που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα του ΓΕΛ Οιχαλίας .
Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης:
Ξυτσά Ιωάννα – Παναγιώτου Βασιλική – Τσιαούσης Θωμάς