Περιβαλλοντική επίσκεψη στη Λάρισα


Στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής επιμόρφωσης, πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2024 η σχολική εκδρομή της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Οιχαλίας στην πόλη της Λάρισας χάρη στην οποία εμείς οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια ξεχωριστή πλευρά της…

Μετά την άφιξή μας περιηγηθήκαμε στις όχθες του Πηνειού, όπου απολαύσαμε όμορφες ,φθινοπωρινές εικόνες και εμπλουτίσαμε παράλληλα τις περιβαλλοντικές μας γνώσεις. Σε αυτό βοήθησε η βιωματική δράση(ερωτηματολόγιο, αντίπαλες ομάδες, παιχνίδι γνώσεων) που ενίσχυσε τις γνώσεις μας, αντιλαμβανόμενοι την μακραίωνη πορεία του ποταμού Πηνειού, καθώς προχωρούσαμε στον παραποτάμιο δρόμο που βρίσκεται μέσα στην κοίτη του ποταμού και συνδέεται με το κηποθέατρο Αλκαζάρ, στο τέλος δε της διαδρομής αυτής εκτείνεται το ιστορικό κέντρο της Λάρισας.

Στην πορεία, επισκεφθήκαμε το παλιό υδραγωγείο της Λάρισας το οποίο αποτελεί πλέον αξιοθέατο για την πόλη. Αξιοσημείωτη ήταν η έκπληξη,όταν καταλήξαμε εκεί μέσα από μια πολυκατοικία. Δεν ήταν καθόλου αξιοπερίεργο τελικά πώς ενώνεται το παρόν με το παρελθόν ακόμα και κάτω από τα θεμέλια μιας πολυκατοικίας…

Τελικός προορισμός μας , το Δεύτερο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας , που θεωρείται ότι χτίστηκε το δεύτερο μισό του πρώτου αιώνα π.Χ και ανασκάφθηκε τη διετία 1985-1986. Εντυπωσιαστήκαμε από την άριστη διατήρησή του παραμένοντας άθικτο σχεδόν στο πέρασμα των χρόνων. Για τους περισσότερους από εμάς τους μαθητές αποτέλεσε πρωτόγνωρη εμπειρία η επαφή με τα θεμέλια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (κυριολεκτικά και μεταφορικά) και είδαμε δια ζώσης τη δομή ενός αρχαίου θεάτρου (κοίλον, διαζώματα, ορχήστρα, πάροδοι, παρασκήνια) όπως την είχαμε διδαχτεί στην Β Λυκείου.

Φυσική εξέλιξη στην πορεία της ιστορίας είναι η επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών για τη δημιουργία κτιρίων που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Υλικά του αρχαίου θεάτρου (μάρμαρο) καθώς και μέρος των θεμελίων του έγιναν η βάση της δημιουργίας της κλειστής οθωμανικής αγοράς (μπεζεστένι) που ανεγέρθηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα στην κορυφή του λόφου στις πλαγιές του οποίου βρίσκεται και το θέατρο.

Η παραπάνω εκπαιδευτική εκδρομή αποτέλεσε μια εμπειρία που μας προσέφερε πολλαπλά οφέλη , αφού διευρύναμε τους πνευματικούς και γνωστικούς μας ορίζοντες.

Συντάχθηκε από τις μαθήτριες,

Κατερίνα Τράντου, Γεωργία Εμμανουήλ

Powered By EmbedPress