Eπιμορφωτικό εργαστήρι ? δειγματική διδασκαλία στο ΓΕΛ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02 ν. Τρικάλων Ιουλία Κανδήλα οργάνωσε επιμορφωτικό εργαστήρι ? δειγματική διδασκαλία που απευθυνόταν στους φιλολόγους των Σχολικών μονάδων Οιχαλίας και Φαρκαδόνας. Το επιμορφωτικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Οιχαλίας την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 12.00 με 14.00.

Το επιμορφωτικό εργαστήριο ? δειγματική διδασκαλία περιλάμβανε αρχικά δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ και Γ? Λυκείου του ΓΕΛ Οιχαλίας από τη φιλόλογο κ.Α. Λυγούρα .Επρόκειτο για διδακτική εφαρμογή της πρότασης της κ.Μ.Φουντοπούλου για τη διδασκαλία του αδίδακτου κειμένου με τίτλο «Σχηματοποιώντας το κείμενο» (Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης).
Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου διδασκαλίας είναι η πρόσληψη και ερμηνεία του κειμένου στην ολότητά του και όχι ως άθροισμα ανεξάρτητων στοιχείων, που τυχαία συνυπάρχουν, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, η ώθηση τους να προβαίνουν σε αφαιρετικούς συλλογισμούς ερμηνείας της ανθρώπινης δράσης και των ανθρώπινων στάσεων, συναισθημάτων και αξιών και η άσκηση των μαθητών σε τεχνικές απεικόνισης του κειμένου, ώστε να αναζητούν περαιτέρω τις σχέσεις, που συνδέουν τις έννοιες του γραπτού λόγου.
Το παραπάνω σχέδιο διδασκαλίας βασίζεται στο σύνολό του σε περισσότερες της μιας αρχές και θεωρίες μάθησης και διδασκαλίας:
1. Συνδέεται με την επίλυση προβλήματος, στο βαθμό που το κείμενο παρουσιάζεται ως «σύστημα» έκφρασης μιας ανθρώπινης αντίδρασης, την οποία οι μαθητές καλούνται να καταγράψουν και να ερμηνεύσουν.
2. Υιοθετεί τις αρχές της ανακαλυπτικής μάθησης, εφόσον δεν προσφέρει «έτοιμη» γνώση στους μαθητές αλλά τους εμπλέκει σε μία διαδικασία αναδόμησης του κειμένου με βάση κριτήρια όχι μόνο δομολειτουργικά αλλά και νοηματικής ανασύνθεσής του.
3. Βασίζεται στην τεχνική του καθοδηγούμενου διαλόγου και της χρήσης των κατάλληλα επιλεγμένων, στοχευμένων ερωτήσεων, που θα προσανατολίσουν τη σκέψη του μαθητή χωρίς να προσφέρουν την απάντηση αλλά και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση διδακτικού χρόνου.
4. Έχει χαρακτήρα κειμενοκεντρικό, εφόσον το ίδιο το κείμενο καλείται να «αποκαλύψει» τα «γιατί», τα «πώς» και το «δια ταύτα» της ανθρώπινης δράσης και όχι οι υποθέσεις των μαθητών.
5. Αξιοποιεί τα διαγράμματα, δηλαδή την εξωτερική αναπαράσταση της γνώσης, με τη βοήθεια των οποίων η γνώση σχηματοποιείται αλλά, επιπλέον, αναδεικνύονται οι σχέσεις χρονικής ή/και αιτιώδους ακολουθίας των γεγονότων και των ανθρώπινων δράσεων.
Ακολούθησε συζήτηση με τους φιλολόγους που παρακολούθησαν τη διδασκαλία επί της διδακτικής πρότασης .

Ακολουθεί και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό-βίντεο